Ovulatie-inductie is een behandeling met medicijnen om de rijping van een eicel en de eisprong te stimuleren. Deze behandeling is geschikt voor vrouwen met een kinderwens die een cyclusstoornis (onregelmatige cyclus langer dan 35 dagen) of anovulatie (geen eisprong) hebben. Ovulatie-inductie kan gebeuren door behandeling met tabletten of injecties. Er wordt met medicijnen naar gestreefd één follikel (eiblaasje) te laten ontstaan.
Voorbereiding
Na vruchtbaarheidsonderzoek wordt door jouw arts de indicatie voor ovulatie-inductie gesteld. Je wordt door ons geïnformeerd over de behandeling. Op de eerste dag van de menstruatie meld je jezelf (telefonisch) bij ons voor het starten van de behandeling.
Stimulatie en monitoring
Om welke medicijnen gaat het?
Medicijnen die de specialist jou kan voorschrijven zijn:
- Tabletten (letrozol of clomifeencitraat).
- Injecties met een stimulerend hormoon (gonadotrofinen of LHRH), die je na instructie zelf kunt toedienen.
Deze hormonen bevorderen de follikelgroei en de rijping van eicellen. Door echoscopie wordt de follikelgroei in de gaten gehouden.
Timing en opwekken eisprong
Door echoscopie of een positieve LH-test (ovulatietest) kan het moment van eisprong ingeschat worden. Mocht er wel duidelijk een follikel rijpen naar 18-20 mm omvang, maar de ovulatietest negatief blijven, dan kan de arts besluiten de eisprong op te wekken door een Pregnyl-injectie.
Advies om te vrijen of inseminatie
Nadat het moment van de eisprong is vastgesteld of door Pregnyl wordt opgewekt, krijgen jij en je partner het advies om te vrijen met een zaadlozing in de vagina. Soms kan inseminatie noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld als vrijen niet lukt of de kwaliteit van het sperma niet voldoende is. Lees meer over IUI of donorinseminatie.
Voor wie is ovulatie-inductie?
Deze methode wordt toegepast bij vrouwen bij wie geen eisprong optreedt en bij vrouwen met een onregelmatige cyclus, waarbij af en toe een eisprong plaatsvindt.
Voorbeelden hiervan zijn:
- Vrouwen met een verstoorde hormoonproductie. Zij hebben meestal geen maandelijkse groei van een follikel en dus ook geen eisprong. Daardoor hebben deze vrouwen geen of zeer onregelmatige menstruatie.
- Vrouwen met polycysteuze eierstokken (PCO). Dit wil zeggen dat er in de eierstokken veel vochtblaasjes aanwezig zijn. Deze vrouwen hebben over het algemeen zelden of onregelmatig een eisprong.
Bij de behandeling wordt gestreefd naar de eisprong van één follikel, echter soms maximaal twee follikels.
Zwangerschapskans
Bij ovulatie-inductie is de kans op zwangerschap ongeveer 15-20 % per cyclus. Dit is vergelijkbaar met een normale vruchtbaarheid. Uiteraard is de zwangerschapskans ook afhankelijk van de leeftijd van de vrouw en de kwaliteit van het sperma van de man. Als na 6 tot 12 maanden van ovulatie-inductie een zwangerschap uitblijft, dan bespreekt de arts eventuele alternatieven met jullie.