We naderen een belangrijk moment, namelijk eind 2024 en de start van 2025, om na te gaan of je huidige verzekeraar en polis nog past bij je/jullie persoonlijke situatie en zorgbehoeften. Inmiddels hebben de meeste zorgverzekeraars hun polissen bekend gemaakt; onder andere dekking en premies zijn bekend.
Snel naar:
Overstappen of aanpassen? | vergoedingen | zorgverzekeraar | eigen risico | overstappen
Bij het kiezen van een zorgverzekering houd je rekening met je persoonlijke en geschatte zorgbehoeften voor het komende kalenderjaar. We helpen je graag een aantal dingen op een rijtje zetten bij dit keuzeproces in het geval je in een fertiliteitsbehandeling zit. Of misschien overweeg je een intake bij een van onze klinieken en start je met een vruchtbaarheidsbehandeling in 2025.
Zorgverzekering aanpassen of overstappen?
De Rijksoverheid heeft een mooie en bruikbare opsomming gemaakt van punten waar je rekening mee moet houden als je een zorgverzekering kiest.
Naast deze opsomming geven we je graag nog een aantal tips en keuzehulpvragen mee vanuit ons als fertiliteitsbehandelaar.
Krijg je op dit moment fertiliteitsbehandeling bij ons?
- Welke behandeling krijg je momenteel en hoe ziet dit eruit voor 2025 als je niet zwanger wordt in je huidige type behandeling? Mocht je indicatie krijgen voor een andere behandeling en dus switchen van behandeling, bijvoorbeeld van IUI naar IVF, vergoed de zorgverzekeraar dit dan en hoeveel?
- Of zit je aan het maximum van het aantal vergoede behandelingen en is er wellicht een (aanvullende) verzekering die meer dan de gemiddelde max. vergoed, bijvoorbeeld een 4e/5e IVF behandeling?
De uitkomst van fertiliteitsbehandeling is lastig inschatten. Neem in ieder geval de eventuele verwachte en mogelijke onverwachte situaties mee in het rijtje van je zorgbehoeften voor volgend jaar.
Worden je huidige behandelingen vergoed door je zorgverzekeraar?
Als je dit jaar bij ons in behandeling bent, kan het zijn dat je huidige zorgverzekeraar dit geheel of gedeeltelijk vergoedt. Soms moet je rekeningen eerst zelf betalen om vervolgens te declareren. Soms zie je de rekening niet, omdat wij een contract hebben met je zorgverzekeraar. In dat geval sturen wij de rekeningen direct naar je verzekeraar.
- Alle behandelingen zonder medische indicatie worden niet door je zorgverzekeraar vergoed. Denk hierbij aan KID en Social Freezing.
- Hoe belangrijk is het voor je dat behandelingen direct door de zorgverzekeraar betaald worden? Als dit heel belangrijk is voor je, is het verstandig om een zorgverzekeraar te kiezen die een contract met ons heeft. Met welke partijen we een contract gesloten hebben voor 2025 lees je hier.
- Vind je het niet erg om facturen eerst zelf te betalen en vervolgens te declareren? Dan kun je breder kijken dan enkel naar de gecontracteerde verzekeraars. Dit kan handig zijn in het licht van eventuele andere zorgbehoeften en de dekking vanuit bepaalde polissen. Let wel extra goed op hoeveel vergoed wordt na declaratie per type polis wanneer je onder behandeling gaat bij een niet gecontracteerde zorgverlener.
Heeft je voorkeursverzekering een contract met ons?
Met welke partijen we een contract gesloten hebben voor 2025 lees je hier. Hebben we geen contract met de zorgverzekering van je voorkeur, lees dan hier de impact daarvan op de vergoeding van zorgkosten: Zorgverzekering en eigen bijdrage.
Bepalen van je eigen risico
De Rijksoverheid schrijft op deze pagina dat je kunt overwegen om je eigen risico te verhogen, om vervolgens korting te krijgen op de maandpremie.
Het is goed om te weten dat voor de zorg die je ontvangt bij Nij Clinics, eerst je eigen risico wordt aangesproken. Pas zodra je eigen risico is voldaan, gaat je zorgverzekeraar over tot vergoeding.
Reken voor jezelf uit of een verhoging van je eigen risico wel of niet financieel aantrekkelijk is (vooral in relatie tot premieverlaging). Het is ook mogelijk dat er naast het eigen risico een eigen bijdrage geldt voor bepaalde behandelingen (dit is vooral van toepassing bij behandelingen op sociale indicatie, zoals KID en Social Freezing: deze kosten worden niet vergoed door de zorgverzekering).
Wil je overstappen naar een andere zorgverzekeraar?
Let op bij het overstappen van zorgverzekeraar: een behandeling die in 2024 is gestart, kan nog een openstaande DBC (zorgtraject) hebben. Als je begin 2025 een vervolgbehandeling krijgt, kan deze nog onder de DBC van 2024 vallen. Dit betekent dat de kosten door je zorgverzekering van 2024 worden vergoed, ook als je in 2025 bent overgestapt.
We raden aan om in dit soort specifieke gevallen contact op te nemen met onze zorgadministratie en navraag te doen wanneer je nieuwe DBC opent.
Lees meer over lopende behandelingen / DBC’s onder het kopje ‘Consultenkaart’ op deze pagina: Zorgverzekering en eigen bijdrage.
DISCLAIMER: Neem voor volledige informatievoorziening en advies omtrent polis en vergoedingen contact op met de zorgverzekeraar.