OFO is de afkorting van oriënterend fertiliteitsonderzoek. OFO bestaat uit een serie van onderzoeken met als doel een mogelijke verklaring te vinden waarom zwangerschap uitblijft.
De informatie op onze website hebben wij zorgvuldig vorm gegeven, maar nog kun je voorafgaand aan je aanmelding inhoudelijke vragen hebben. Wij zijn dagelijks bereikbaar van 8.00-12.00 uur en van 13.00-15.00 uur op telefoonnummer 0561-610 030.
Hoe groot is de kans op een spontane zwangerschap?
Als mensen regelmatig onbeschermd seks hebben, waarbij de vrouw een regelmatige cyclus van ongeveer 28 dagen heeft, dan is de kans op zwangerschap binnen één jaar ongeveer 85%. De kans is het grootst bij seksueel contact op de dagen voorafgaande aan de eisprong. Bij vrouwen met een regelmatige cyclus van 28 dagen is dit 12-14 dagen na de start van de menstruatie. Bij een langere cyclus, is dit dus ook een aantal dagen later, bijvoorbeeld bij een cyclus van 32 dagen is het van dag 16-18 na de start van de menstruatie. De kans op zwangerschap wordt kleiner met het stijgen van de leeftijd en het langer uitblijven van een zwangerschap.
In Nederland heeft 1 op de 6 paren problemen met de vruchtbaarheid. Van deze paren blijft in Nederland ongeveer 5 % uiteindelijk ongewild kinderloos.
Wat houdt het OFO in?
Afhankelijk van de resultaten kunnen vervolgens nog plaatsvinden:
Het fertiliteitsonderzoek kan langer duren dan u en uw partner verwachten: elke stap kost nu eenmaal tijd. Indien u vragen heeft, kunt u deze met de gynaecoloog of fertiliteitarts bespreken. Is de belasting van de onderzoeken te groot voor u, bespreek dan met uw behandelaar hoe ze stap voor stap in uw eigen tempo uitgevoerd kunnen worden. Nij Barrahûs heeft een folder over OFO, vraag er gerust naar.