De doorgankelijkheid van de eileiders is te onderzoeken door middel van een HSG (hysterosalpingografie, baarmoederfoto) of een laparoscopie (kijkoperatie).
HSG (baarmoederfoto)
Bij een HSG of baarmoederfoto krijgt je via het speculum (eendenbek) meestal een cupje op of een slangetje in de baarmoedermond waardoor contrastvloeistof in de baarmoederholte en eileiders wordt ingespoten. Zo worden de grootte en de vorm van de baarmoederholte, een eventuele blokkade van de eileiders, het slijmvliespatroon in de eileiders en soms ook verklevingen rond de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken zichtbaar. Het is een poliklinisch onderzoek, dat op de afdeling radiologie van het ziekenhuis plaatsvindt: er worden bij het onderzoek foto’s gemaakt. Een HSG kan pijnlijk zijn. Het onderzoek duurt ongeveer een kwartier.
Nij Barrahûs heeft geen röntgen-faciliteit. Kom jij in aanmerking voor het HSG dan zal met jou overlegd worden hoe en waar dit onderzoek kan plaatsvinden.
Laparoscopie (kijkoperatie)
De doorgankelijkheid van de eileiders kan ook getest worden door middel van een diagnostische laparoscopie (kijkoperatie). Deze ingreep vindt in de operatiekamer plaats onder algehele narcose, meestal in dagbehandeling. Hierbij spuit de gynaecoloog een blauwe kleurstof via de baarmoedermond in de baarmoederholte en eileiders. Een laparoscopie levert ongeveer dezelfde informatie op als een baarmoederfoto, maar bij een laparoscopie worden ook de buitenkant van de baarmoeder en de omgeving van de eileiders en eierstokken zichtbaar, waaronder eventuele verklevingen en/of endometriose (baarmoederslijmvlies dat zich buiten de baarmoeder bevindt).
Indien er antistoffen tegen Chlamydia zijn, je een operatie in de buik hebt gehad, of als je buikpijn hebt, verdient een laparoscopie de voorkeur. Tijdens de laparoscopie kan worden nagegaan of er door de genoemde aandoeningen en/of ingrepen, verklevingen zijn ontstaan. Deze verklevingen kunnen de transportfunctie van de eileiders belemmeren. Bij de laparoscopie wordt soms ook een hysteroscopie gedaan om de holte van de baarmoeder te beoordelen.
Nij Barrahûs heeft geen operatiekamer-faciliteit. Kom jij in aanmerking voor een laparoscopie dan zal met jou overlegd worden hoe en waar dit onderzoek kan plaatsvinden.
Schuimecho
Een alternatief onderzoek, dat wel bij Nij Barrahûs kan plaatsvinden is de zogenaamde schuimecho. Hierbij wordt onder echobegeleiding een kleine hoeveelheid schuim in de baarmoeder en eileiders gespoten. Het schuim licht op het echobeeld wit op. Op deze manier kan worden vastgesteld of de eileiders open zijn.