Wat is een zorgplafond?
Zorgverzekeraars spreken met zorgaanbieders een maximumbedrag af waarvoor ze in een jaar zorg mogen leveren aan hun verzekerden: het zorgplafond. Als dit plafond bereikt is en er zijn geen aanvullende afspraken gemaakt, kan dit gevolgen hebben voor verzekerden. Bijvoorbeeld dat u in dat jaar niet meer geholpen kunt worden door die zorgaanbieder. (bron NZa)
Hoe kan het dat jullie nu al het plafond hebben bereikt?
Er is veel vraag naar onze zorg, beduidend meer dan we hadden begroot. Hoewel CZ in ruime mate tegemoet gekomen is aan de te verwachten vraag én wij in overleg met hen rekening gehouden hebben met de afspraak omtrent het zorgplafond, is de toegenomen vraag niet passend gebleken.
Ik ben op dit moment in behandeling bij Nij Barrahûs, mag ik mijn behandeling afmaken?
Patiënten die in behandeling zijn kunnen in principe hun behandeling voortzetten. Wanneer het bereiken van het zorgplafond effect heeft op de doorlooptijd van uw behandeling , nemen wij persoonlijk contact met u op.
Ik ben meer dan een jaar geleden bij Nij Barrahûs in behandeling geweest, kan ik mijn traject voortzetten?
Patiënten die langer dan een jaar niet in behandeling zijn geweest, worden voor de verzekering gezien als nieuwe patiënt. Dat betekent helaas dat u pas vanaf januari 2020 ingepland kunt gaan worden.
Ik zit al enige tijd in het aanmeldproces of ik sta al op de wachtlijst, mag ik dan nog wel in 2019 voor intake komen?
Door verandering van de privacywetgeving (AVG) is het aanmeldproces de afgelopen periode vertraagd. Onze excuses hiervoor. Helaas kunnen we ook u pas plannen in 2020 voor intake. We zullen alle patiënten die op de wachtlijst staan persoonlijk informeren.
Ben ik in januari 2020 meteen aan de beurt?
We zullen in de spreekuren extra plekken voorzien om ernaar te streven de wachttijd niet verder op te laten lopen. Doordat wij het aantal patiënten dat op de wachtlijst komt niet kunnen voorspellen, kunnen wij ons alleen inspannen om iedereen vanaf januari weer zo snel mogelijk voor intake te zien. Wij kunnen hier helaas geen concrete beloftes over doen.
Ik heb langer dan een jaar geleden een behandeling ondergaan en daarbij zijn embryo’s en of sperma opgeslagen. Het betreft hier donor gameten (eicellen, sperma of embryo’s). Mag ik die meenemen naar een andere kliniek?
Vanwege de landelijke richtlijnen en vereisten rondom de zorgvuldigheid en de registratie van een behandeling met donorgameten heeft het team van Nij Geertgen besloten dat transport vanuit Nij Geertgen niet mogelijk is.
Ik heb langer dan een jaar geleden een behandeling ondergaan en daarbij zijn embryo’s en of sperma opgeslagen. Het betreft hier volledig eigen gameten (eicellen, sperma of embryo’s), mag ik die meenemen naar een andere kliniek?
Ja, dit is mogelijk. Realiseert u zich dat u eerst een intake elders dient te hebben gehad waarna de procedure voor transport opgestart kan worden. De doorlooptijd van deze procedure is ongeveer 1 tot 2 maanden.
Mag ik als CZ verzekerde de behandeling ook zelf betalen?
Ja dat mag. U krijgt dan een factuur van Nij Barrahûs. Die factuur kunt u NIET meer indienen bij uw zorgverzekeraar en betaalt u rechtstreeks aan de kliniek. Ook achteraf kunt u deze factuur NIET bij CZ indienen.
Ik heb een restitutiepolis. Ik heb dan toch recht om zorg te ontvangen?
Bij een restitutiepolis krijgt u meestal niet te maken met omzetplafonds. Maar dit kan per zorgverzekeraar en zorgaanbieder verschillen. Uzelf vooraf informeren is daarom erg belangrijk. Neem bij onduidelijkheid contact op met uw zorgverzekeraar. (bron NZa) Heeft u een restitutie polis dan kunt u contact opnemen met CZ , zij kunnen in overleg met u naar een passende oplossing zoeken.
Kan ik gebruik maken van zorgbemiddeling?
Ja dat kan. CZ heeft een afdeling zorgbemiddeling. Samen zoeken ze met u naar een passend alternatief.