Wat is IUI?
Intra-uteriene inseminatie (IUI) is het inbrengen van zaadcellen in de baarmoederholte, rondom de eisprong. Bij gemeenschap komt het sperma na een zaadlozing in de vagina. De zaadcellen zwemmen via het slijm van de baarmoedermond naar de baarmoederholte en van daaruit verder naar de eileiders. In een eileider vindt de uiteindelijke bevruchting plaats. Bij IUI worden zaadcellen uit het sperma geïsoleerd en rondom de eisprong bij u ingebracht. De zaadcellen worden tot in de baarmoederholte gebracht, daarna moeten ze zelf naar de eileiders zwemmen voor de bevruchting.
Stap voor stap uw droom verwezenlijken
1Voorbereiding
Na het vruchtbaarheidsonderzoek wordt door uw arts de indicatie voor IUI gesteld. U wordt door ons geïnformeerd over de behandeling. Op de eerste dag van de menstruatie meldt u zich bij ons (telefonisch) voor het starten van de behandeling.
2Monitoring follikelgroei
IUI-behandelingen kunnen worden toegepast in zowel spontane/natuurlijke cycli, als in gestimuleerde cycli waarbij verschillende vormen van hormonen worden gebruikt. Deze hormonen bevorderen de follikelgroei en de rijping van eicellen. Door echoscopie wordt de follikelgroei in de gaten gehouden.
3Timing behandeling
Een goede timing van de behandeling is van belang, omdat de kans op een zwangerschap het hoogst is als IUI wordt uitgevoerd rondom de eisprong. Dit moment wordt zo nauwkeurig mogelijk bepaald met behulp van urinetesten en/of echoscopie.
4Sperma opvangen en opwerken
De zaadcellen worden met een wasprocedure uit het sperma geïsoleerd. Dit gebeurt in ons laboratorium. We noemen dit ‘zaad opwerken’.
5Inseminatie
Vervolgens wordt het opgewerkte zaad m.b.v. een speculum en een dun slangetje rechtstreeks in de baarmoederholte gebracht. De zaadcellen zijn dan dichter bij de plaats van bevruchting.
Deze procedure is niet pijnlijk en duurt slechts een paar minuten.