Bij Nij Barrahûs kun je terecht voor het invriezen van je eicellen voor medische of persoonlijke redenen. We noemen dit ook wel eicelvitrificatie. Als het om persoonlijke (niet-medische) redenen wordt gedaan, wordt het social freezing genoemd. De eicellen kunnen op een later moment worden ontdooid en gebruikt voor een vruchtbaarheidsbehandeling (ICSI).
We zien de laatste jaren dat de vraag naar het invriezen van eicellen om sociale redenen toeneemt. Wanneer je als vrouw bijvoorbeeld op dit moment nog niet de juiste partner bent tegengekomen maar je wilt wel je eicellen ‘veilig stellen’ om op een later moment met een partner een kind te kunnen krijgen. De kans op een zwangerschap neemt af naarmate je ouder wordt, omdat je eicellen steeds ouder worden.
Redenen voor invriezen
Je kunt om diverse redenen je eicellen laten invriezen.
Medische redenen kunnen zijn:
- Je hebt kanker en moet hiervoor een behandeling ondergaan waardoor je eicellen beschadigd kunnen raken
- Je hebt een verhoogd risico om vervroegd in de overgang te raken, bijvoorbeeld omdat blijkt dat meerdere familieleden vervroegd in de overgang waren.
- Je ondergaat een IVF-behandeling maar op de dag van de eicelpunctie zijn er onverwacht geen zaadcellen beschikbaar. De eicellen kunnen dan worden ingevroren voor gebruik op een later moment.
Een sociale reden kan zijn:
- Je wilt je kinderwens uitstellen omdat je op dit moment nog niet de juiste partner bent tegengekomen en niet alleenstaand moeder wilt worden.
Ethische of religieuze redenen kunnen zijn:
- Je wilt bij een vruchtbaarheidsbehandeling niet meer dan één of twee eicellen laten bevruchten, omdat je ethische of religieuze bezwaren hebt tegen het ontstaan van meerdere embryo’s.
Wat zijn de succeskansen van een vruchtbaarheidsbehandeling met ingevroren eicellen?
Wees je ervan bewust dat ‘verse’ eicellen een betere kans op zwangerschap geven dan ingevroren eicellen. Stel je kinderwens daarom niet onnodig uit en overweeg ook alternatieven, zoals kunstmatige inseminatie met donorsperma. De leeftijd van de vrouw is een hele belangrijke factor voor de slagingskans van een vruchtbaarheidsbehandeling. Ingevroren eicellen zijn geen garantie op een zwangerschap in de toekomst.
De kans op zwangerschap waarbij gebruik wordt gemaakt van ingevroren eicellen hangt van meerdere factoren af. De belangrijkste factoren zijn:
– De leeftijd van de vrouw bij het verkrijgen van de eicellen
– De kwaliteit van de eicellen
– Het aantal ingevroren eicellen
– De kwaliteit van de eicellen na ontdooien
– De kwaliteit van de bevruchting en embryo-ontwikkeling
De kans op een levend geboren kind is volgens de laatste gegevens rond de 5% per ingevroren eicel. Afhankelijk van de leeftijd van de vrouw op het moment van invriezen kan de kans groter of kleiner zijn.
Op welke leeftijd eicellen invriezen?
Nij Barrahûs vriest eicellen in tot de leeftijd van 39 jaar. Invriezen van eicellen boven de 39 jaar heeft geen meerwaarde gezien de beperkte succeskans dat er eicellen ingevroren kunnen worden die van voldoende kwaliteit en aantal zijn.
Voor sociale indicatie wordt de leeftijd van 30 jaar als ondergrens geadviseerd. Uiteraard gaan we hierover altijd goed met je in gesprek. Voor medische en ethische indicaties van invriezen hanteert Nij Barrahûs geen ondergrens voor de leeftijd.
Een embryo-terugplaatsing kan in Nederland tot en met de leeftijd van 49 jaar.
Hoe gaat het invriezen van eicellen in zijn werk?
In onze infographic kun je zien welke stappen we doorlopen, ze zijn hieronder ook uitgebreid omschreven.
Download infographic eicellen invriezen Nij Barrahûs
Het invriezen van eicellen gaat als volgt:
- Gesprekken en onderzoeken
- Stimulatie dmv. hormooninjecties
- Punctie
- Invriezen van de eicellen
Hieronder wordt elke stap uitgelegd:
Stap 1: gesprekken en onderzoeken
Voorafgaand aan het invriezen van de eicellen, wordt een inschatting gemaakt van de eicelvoorraad. Er wordt gekeken naar leeftijd, het aantal zichtbare eiblaasjes bij echoscopie (antrale follicle count; AFC) en een hormoonbepaling in het bloed (anti-müller hormoon; AMH). Er volgt een gesprek met je arts waarin je eicelvoorraad en het verwachte aantal te oogsten eicellen per behandeling worden besproken. Samen bepalen we dan of je gaat starten met stimulatie van de eierstokken, punctie en vitrificatie van de eicellen.
Kortom: in 2 á 3 consulten zullen de volgende onderwerpen aan bod komen.
- Eicelvoorraad (bloedonderzoek en vaginale echoscopie)
- Het verwachtte aantal te oogsten eicellen
- De kans op zwangerschap
- Details van de behandeling (stimulatiefase, aantal behandelingen die nodig zijn, punctie)
- Kosten van de behandeling
Nij Barrahûs zal er naar streven om de doorlooptijd zo kort mogelijk te houden. Wij streven er naar, om in overleg met jou, de behandeling niet later dan 3 maanden na het intakegesprek te laten plaatsvinden.
Stap 2: stimulatie dmv. hormooninjecties
Er wordt gebruik gemaakt van een hormoonbehandeling om de eicelrijping te stimuleren. Dit lijkt op de hormoonstimulatie van een IVF/ICSI-behandeling. Gedurende twee tot drie weken worden je eierstokken met hormooninjecties gestimuleerd, zodat er meerdere eiblaasjes tegelijk rijp worden.
Waarom zijn er hormonen nodig?
In een natuurlijke cyclus rijpen normaal gesproken 1 of 2 eicellen. Bij eicelvitrificatie willen we graag meerdere eicellen laten rijpen. Hier heb je hormooninjecties voor nodig.
Met regelmatige echoscopie wordt het rijpingsproces nauwkeurig in de gaten gehouden. Het is van tevoren niet te zeggen hoeveel controle momenten nodig zijn (gemiddeld 2-4). Als de follikels groot genoeg zijn zal de follikelpunctie gepland worden.
Stap 3: punctie
Op het juiste moment worden de eicellen met behulp van een follikelpunctie uit je eierstokken gehaald. Dit betekent dat de eicellen met pijnstilling met een dunne naald via de vagina worden geoogst. Lees hier meer over IVF/ICSI en de punctie.
Wat gebeurt er bij de punctie?
Bij de punctie worden de eicellen uit de eierstokken gehaald. Dit gebeurt in de punctieruimte binnen onze kliniek door een arts met ondersteuning van een verpleegkundige.
Op de dag van de punctie kun je je bij de receptioniste melden. Daarna neem je plaats in de wachtkamer tot het moment dat je wordt opgehaald. Tijdens de punctie krijg je een kalmerend of een pijnstillend middel via het infuus. Het aanprikken van de follikels gebeurt vaginaal. Met de vaginale echo, waarop een naaldgeleider is aangebracht, wordt de eierstok in beeld gebracht en via de naaldgeleider wordt er met de naald in de eierstok geprikt. Bij de punctie worden alle follikels leeggezogen. In de verkregen vloeistof bevinden zich de eicellen. Deze eicellen zijn niet met het blote oog te zien. De verpleegkundige geeft na de punctie de buisjes, met de follikelvloeistof, direct door aan de IVF laborant. In het laboratorium zal de IVF laborant de eicellen onder de microscoop gaan zoeken. De follikel punctie neemt ongeveer 15 minuten in beslag.
Na de punctie blijf je enige tijd ter observatie in de rustkamer. De dokter bespreekt hier met jou hoeveel eicellen er zijn gevonden en overhandigt je op schrift de instructie voor de volgende periode.
Stap 4: invriezen van de eicellen
Alléén de eicellen die voldoende zijn uitgerijpt, zijn geschikt om in te vriezen. Dit is pas later op de dag bekend, nadat het laagje steuncellen (cumuluscellen) van de eicel is verwijderd. Het aantal eicellen gevonden bij de punctie is dus meestal niet gelijk aan het aantal eicellen dat geschikt is voor het invriezen.
De eicellen worden gevitrificeerd. Dit is een zeer snelle bevriezing tot -196°C met een hoge concentratie cryoprotectant. Met het cryoprotectant wordt voorkomen dat er kristalvorming ontstaat en daarmee schade aan de eicellen. De eicellen worden in rietjes ingevroren en kunnen in deze toestand jaren veilig worden opgeslagen.
De dag na de punctie neemt de IVF analist contact met je op. Je ontvangt informatie over het aantal rijpe eicellen wat is ingevroren.
Bevruchting
Mocht een latere kinderwens niet op een natuurlijke manier worden vervuld, dan kun je je melden bij onze kliniek. In eerste instantie zal gekeken worden naar behandelopties waarbij nog geen gebruik wordt gemaakt van de ingevroren eicellen. Soms kun je namelijk met bijvoorbeeld met inseminatie met donorsperma zwanger worden, maar dit is natuurlijk afhankelijk van jouw persoonlijke situatie op dat moment. Als IVF/ICSI de behandeling wordt, kunnen de ingevroren eicellen worden ontdooid en in ons laboratorium door ICSI (intracytoplasmatische sperma-injectie) worden bevrucht. Je kunt daarbij gebruik maken van de zaadcellen van je partner of van een spermadonor. Bij ICSI wordt 1 zaadcel in de eicel geïnjecteerd. Er ontstaat vervolgens een embryo. Een goed ontwikkelde embryo wordt na enkele dagen teruggeplaatst in de baarmoeder waarna een zwangerschap kan ontstaan. Zie ook de informatie over ICSI behandeling op onze website.
Embryoplaatsing
Je baarmoeder wordt klaargemaakt voor de terugplaatsing van een embryo. Veelal vindt terugplaatsing plaats in de natuurlijke cyclus. Samen monitoren we de dag waarop de terugplaatsing in onze kliniek gaat plaatsvinden.
Risico’s voor het kind
Door het invriezen van de eicellen en de noodzakelijke ICSI behandeling is er een licht toegenomen risico op een miskraam. Bij een doorgaande zwangerschap zijn er voor het kind geen risico’s op afwijkingen, maar door de hogere leeftijd van jou als zwangere, zijn er wel meer risico’s op zwangerschapscomplicaties, bijvoorbeeld hoge bloeddruk.
Wat kost het om je eicellen in te vriezen?
Eicellen invriezen zonder medische indicatie wordt niet vergoed door de verzekeraar. Dit betekent dat je de kosten zelf moet betalen. De kosten voor de gesprekken, de behandeling met medicatie en bewaarkosten van de eicellen zijn voor eigen rekening. De kosten voor één behandeling, bestaande uit bovenstaande stappen, bedragen ongeveer 5000,- euro. Voor een actuele indicatie van de kosten kun je de tarievenlijst raadplegen op onze website: https://www.nijbarrahus.nl/over-ons/tarieven/
Soms zijn er 2 of meer behandelingen noodzakelijk om voldoende eicellen in te kunnen vriezen.
Mocht je in de toekomst gebruik willen maken van de ingevroren eicellen dan worden de kosten vergoed als er sprake is van een medische indicatie (spontaan zwanger worden is niet gelukt / niet mogelijk of je bent niet zwanger na een traject van inseminatie). Ben je ouder dan 43 jaar dan moet je de IVF/ICSI behandeling zelf betalen.
Juridische aspecten
Voor het invriezen en bewaren van de eicellen ga je een bewaarovereenkomst aan. In deze bewaarovereenkomst komen we met elkaar overeen dat de eicellen in principe 5 jaar worden bewaard. Hierna gaan we samen in overleg om te bekijken of er een reden is om de eicellen nog langer te bewaren. Wellicht is er op dat moment al een natuurlijke zwangerschap ontstaan of wil je alsnog gebruik maken van de ingevroren eicellen door een behandeling op te starten met donorsperma. We bespreken graag de mogelijkheden met je. De kosten van het opslaan van de ingevroren eicellen vind je in onze tarievenlijst.
Meer informatie?
Artikel Leeuwarder Courant dd. 09-11-2023:
Artikel Nij Barrahus
Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie:
(http://www.nvog.nl/voorlichting/NVOG+Voorlichtingsbrochures/default.aspx)
Freya: www.freya.nl/social-freezing-invriezen-eicellen
Over invriezen bij kanker: https://www.kanker.nl/gevolgen-van-kanker/vruchtbaarheid-en-kanker/je-hebt-kanker-en-een-kinderwens-wat-kun-je-doen-vrouwen/eicellen-invriezen-als-je-kanker-hebt
Contact
Wil je meer informatie over het invriezen van je eicellen bij Nij Barrahûs in Wolvega (Friesland)? Of alvast een afspraak maken voor een intake met een van onze artsen? Meld je aan
Persoonlijke benadering
Nij Barrahûs is een centrum waar cliënten zich prettig voelen en gehoord worden.
Veilig
Bij Nij Barrahûs zit je goed; in ons centrum werken wij veilig en volgens de laatste normen.
Doeltreffend
Nij Barrahûs is gespecialiseerd in alle vormen van fertiliteitsbehandelingen.
Ruime ervaring
Al onze medewerkers zijn goed geschoold, ervaren en op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

