Heb je vragen waarop je graag antwoord wilt voordat je besluit of je zwanger wilt worden? Wil jij graag zwanger worden, maar lukt dit niet? Wil je zwanger worden zonder partner of met een partner van hetzelfde geslacht? Of wil jij een second opinion omdat je eerder elders onder behandeling was voor vruchtbaarheidsproblemen? Neem dan contact op met Nij Barrahûs.

De actuele wachttijd voor een intakegesprek is 8-12 weken. Ga naar de aanmeldpagina en plan een intakegesprek!

Bij het intakegesprek spreken we jullie graag samen, jullie hebben tenslotte samen een kinderwens. Dit geldt ook voor lesbische paren.

Wij hebben geen strikte leeftijdsgrens, maar vruchtbaarheidsbehandelingen worden (gedeeltelijk) vergoed door de zorgverzekeraar tot en met de leeftijd van 42 jaar. Ben je 43 jaar of ouder? Dan ben jij nog steeds welkom! Je moet jezelf daarbij wel realiseren dat je alle kosten zelf moet betalen en we een behandeling niet kunnen garanderen.

Ingevroren embryo’s die zijn ontstaan uit een eerdere IVF/ICSI behandeling, mogen in principe tot een leeftijd van 50 jaar worden teruggeplaatst. Voorafgaand aan een eventuele terugplaatsing wordt door het behandelteam samen met jou een risico-inschatting gemaakt. Daarbij wordt jouw gezondheidssituatie bekeken en er wordt een inschatting gemaakt van de succeskans en de veiligheid voor jou en het kind. Op basis daarvan wordt al dan niet gestart met de behandeling.

Voor spoedgevallen, dringende zaken en het maken van een afspraak die niet kan wachten tot maandag, zijn wij buiten kantoortijden (dus ook in het weekend) te bereiken op het spoednummer: 06-17436916. Het spoednummer staat doorgeschakeld naar de dienstdoende arts of assistente. De spoedlijn is niet bedoeld voor het doorgeven van Positieve ovulatietesten. Deze kun je direct melden via het meldformulier “Positieve LH test”op onze website.

Let op SMS of Whatsapp contact is niet mogelijk via dit nummer.

Als eerste dien je een verwijsbrief aan te vragen via je huisarts of gynaecoloog. Indien je een mannelijke partner hebt dient er voor hem ook een verwijsbrief te komen. Daarna kun je je/jullie eenvoudig aanmelden via het aanmeldformulier . Zodra jij je hebt aangemeld, kun je ons bellen om een afspraak in te plannen voor het intakegesprek. Dit kan op werkdagen op telefoonnummer 0561-610030; bij voorkeur tussen 13.00-15.00 uur. Wij zullen je vragen om voorafgaand aan het intakegesprek een vragenlijst in te vullen in het klantenportaal dat voor jou wordt aangemaakt.

Ben je elders onder behandeling geweest voor jouw kinderwens? Vraag dan bijtijds een kopie op van je dossier. Deze ontvangen wij graag uiterlijk een week voorafgaand aan het intakegesprek.

Uiterlijk één week voor het intakegesprek ontvangen we graag alvast een kopie van jouw medisch dossier van eerdere vruchtbaarheidsbehandelingen/onderzoeken. Daarnaast ontvangen wij ook graag een verwijsbrief van je huisarts of gynaecoloog. Denk je er ook aan de vragenlijst in het klantenportaal tijdig in te vullen?

Op de dag van het eerste bezoek graag een geldig identiteitsbewijs meenemen.

Afspraken die niet cyclus gebonden zijn (zoals intake en beleidsgesprekken) worden alleen op werkdagen gepland.

Inseminaties en IVF/ICSI-puncties gaan ook in het weekend gewoon door. Echo’s die niet kunnen wachten tot maandag, mogen ook in het weekend gepland worden.

We streven er naar dat gesprekken bij dezelfde arts (jouw hoofdbehandelaar) plaatsvinden. Voor echo’s en andere cyclusgebonden afspraken is het afhankelijk van welke arts dienst heeft.

Dat is vaak lastig om geregeld te krijgen, bovendien houden we liever zelf de controle. Uitzonderingen alleen na overleg met één van onze artsen.

Ja, je hebt een verwijzing van de huisarts of medisch specialist nodig. Wij zijn aangesloten bij Zorgdomein, de verwijzing kan dus digitaal verstuurd worden door de verwijzer.

Vrouw: Stel het zwanger worden tot minstens één maand na terugkomst uit, ook als je geen ziekteverschijnselen hebt gehad;

Man: gebruik gedurende twee maanden na terugkomst (ook als er geen ziekteverschijnselen zijn geweest) condooms. Het ZIKA- virus kan via het sperma worden overgedragen.

Actuele informatie kun je vinden op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

Ja, op de dag van de intake zal er direct een inwendige echo gemaakt worden en vindt er meestal ook bloedonderzoek plaats.

Een intake kan niet gecombineerd worden met een counselingsgesprek met onze medisch maatschappelijk werker. Het counselingsgesprek zal op een later moment worden gepland. Het gesprek kan bij ons in de kliniek plaatsvinden of door middel van beeldbellen via Gezondheidsmeter.

 

Cyclusdag één is de eerste dag waarop je helderrood bloedverlies heeft. Is dit na 22.00 uur, dan telt de volgende dag als eerste cyclusdag.

Ja, dat mag tenzij je andere voorschriften hebt gekregen van het fertiliteitsteam.

Op de dag van de IVF-punctie moet je het rustig aan doen en wordt werken afgeraden. Ook de dag erna zou je nog last kunnen hebben van pijnklachten door de punctie. Luister goed naar jouw lichaam en plan eventueel van te voren deze twee dagen vrij.

Omdat je medicijnen van ons hebt gekregen die de rijvaardigheid beïnvloeden, mag jij op de dag van punctie niet autorijden.

Ja, dat mag. Na de terugplaatsing van embryo’s bij voorkeur geen röntgenstralen in verband met een mogelijke zwangerschap. Vermeld altijd dat je mogelijk zwanger bent.

Dat is afhankelijk van de behandeling. Als je Decapeptyl hebt gebruikt (een hormoon om jouw eigen cyclus stil te leggen), moet er tussen de behandelingen minimaal één normale menstruatie zijn geweest, voordat je – na overleg met een arts – kunt starten met een volgende behandeling.

Ja, onder invloed van oestrogenen die door de rijpende eiblaasjes aan het bloed worden afgegeven, ontstaat er meer vaginale afscheiding in de vorm van helder slijm.

Ja. Bij vaginaal gebruik van Utrogestan-capsules, wordt de vloeistof die in de capsule zit snel via de vaginawand in het bloed opgenomen. Het buitenste laagje van de capsule wordt niet opgenomen door het lichaam en je ziet het omhulsel dan ook weer snel naar buiten komen. Dit gaat vaak gepaard met geel/witte afscheiding. Het gebruik van een inlegkruisje is aan te bevelen.

Was de schaamstreek niet met zeep, dit ter voorkoming van een schimmelinfectie. Mocht een schimmelinfectie toch optreden, dan kunt je contact opnemen met Nij Barrahûs of met jouw huisarts.

Het gebruik van hormonen ondersteunt de eigen hormonen. Dit kan er voor zorgen dat er een dubbele eisprong optreedt en geeft mogelijk een betere ontwikkeling van het slijmvlies in de baarmoeder. De cyclus wordt gevolgd met behulp van echo’s om de hoeveelheid eiblaasjes te monitoren.

Soms een gevoelige buik, stemmingswisselingen en pijn bij het injecteren. Klik hier voor meer informatie over de toepassing en bijwerkingen medicijnen.

Gemiddeld twee á drie keer voor echo en één keer voor de inseminatie. Bij gebruik van ovulatietesten minder vaak.

De eierstok is een actief orgaan. De eitjes groeien in eiblaasjes (eigenlijk ook een soort cyste = holte gevuld met vocht). Soms komt een eiblaasje niet tot eisprong en kan dan blijven bestaan en een zogeheten cyste vormen. Vaak is een cyste niet hormonaal actief en kunnen we gewoon een behandeling met hormonen starten. Soms kan ook besloten worden om vanwege de cyste de behandeling te cancelen.

Of een cyste hormonaal actief is, is alleen door echo en bloedonderzoek aan het begin van de cyclus (dus tijdens de menstruatie) vast te stellen. Als de cyste er inderdaad nog zit, nemen we bloed af voor bepaling van de hoogte van het vrouwelijk hormoon Oestradiol. Als dit aan het begin van de cyclus te hoog is, is de cyste waarschijnlijk hormonaal actief. Gedurende de cyclus stijgt het oestradiol namelijk en op dat moment is niet meer betrouwbaar vast te stellen of het om een cyste gaat.

Als de cyste wel hormonaal actief is, dan kan besloten worden om de behandeling in die cyclus te cancelen.

Ja. Om aangeboren afwijkingen bij kinderen te voorkomen, raden wij aan om vanaf minstens vier weken vóór de bevruchting al één tablet foliumzuur per dag te gaan gebruiken. Begin er bijvoorbeeld al mee als je stopt met de pil. Gebruik foliumzuur tot en met tien weken na de laatste menstruatie. Foliumzuur is zonder recept verkrijgbaar bij drogist en apotheek in tabletten van 0,4 en 0,5 mg (= 400 of 500 microgram). Het is soms ook al toegevoegd aan multivitaminen-preparaten.

Daarnaast adviseren wij ook het gebruik van vit D3 10 mcg per dag. Dit is goed voor de botaanmaak van de baby.

Ja, je kunt ons bellen om een afspraak met onze medisch maatschappelijk werker in te plannen.

Dat hangt af waar je mee bezig bent.

  • Cyclusanalyse: de datum en het tijdstip van de positieve test op de eerstvolgende werkdag doorbellen aan Nij Barrahûs. Mogelijk krijg je het advies om een week na de positieve LH test bloed te laten prikken.
  • Inseminatiebehandeling in natuurlijke cyclus: je meldt je positieve LH-test via : https://www.nijbarrahus.nl/positieve-lh-test. Je wordt teruggebeld of gemaild voor een dag en tijdstip.
  • Inseminatiebehandeling met Pregnyl: je mag bij een positieve test meteen Pregnyl spuiten en daarna de positieve LH test melden via https://www.nijbarrahus.nl/positieve-lh-test. Je wordt teruggebeld of gemaild voor een dag en tijdstip.
  • Cryo-ET cyclus: je mag bij een positieve test diezelfde avond tussen 22.00 uur -24.00 uur de Gonasi spuiten (indien voorgeschreven). Je meldt jouw positieve LH-test de eerstvolgende werkdag telefonisch voor overleg en het plannen van de terugplaatsing 6 á 7 dagen later. Heeft de punctie destijds plaatsgevonden in Isala Zwolle? Dan mag je de eerstvolgende ochtend (in het weekend op de spoedlijn)  contact opnemen, zodat wij tijdig Isala Zwolle op de hoogte kunnen brengen. De terugplaatsing vindt 4 dagen later plaats.

Wanneer testen en wanneer melden?

Wil je je aan de volgende tijden houden? Test 2x per dag tussen 07.00 en 08.00 uur en 19.00 en 20.00 uur. Indien de test positief is bel dan niet de spoedlijn, maar meld dat s.v.p. METEEN via https://www.nijbarrahus.nl/positieve-lh-test

Melden kan ’s ochtends tot uiterlijk 08.15 uur en ’s avonds tot uiterlijk 20.15 uur.
Meldingen die na deze tijdstippen worden gedaan, kunnen helaas niet in behandeling worden genomen.

Wanneer die bepaalde cyclusdag op een zaterdag valt, mag je vrijdags bloed laten prikken. Is de bewuste cyclusdag op een zondag, dan mag het worden doorgeschoven naar de maandag.

Jazeker, ook in geval van herhaalde miskramen kun je bij ons terecht. Wij kunnen onderzoek doen en indien er een oorzaak gevonden wordt, in sommige gevallen behandelen.

Bloedonderzoeken, waaronder AMH, worden op indicatie gedaan. Daarvoor geldt dus niet een standaard leeftijd. De indicatie wordt in overleg met de arts bepaald.

Zo mogelijk wordt bloedonderzoek direct ingezet. Sommige bepalingen moeten op een bepaalde cyclusdag gedaan worden en zullen dus afhankelijk daarvan afgesproken worden.

Hiervoor is in het vruchtbaarheidsonderzoek geen indicatie en dit zal dan ook niet standaard gedaan worden. In geval van een zwangerschap, zal de verloskundige of gynaecoloog dit onderzoek wel standaard laten doen.

Het kan zijn dat door de behandeling een tweelingzwangerschap ontstaat. Dit is echter niet ons primaire doel. Wij kunnen en zullen er in een behandeling nooit op aan sturen om juist een tweelingzwangerschap te bewerkstelligen.

Mits dit niet in de weg staat voor een goede timing van de behandeling, dan mag je tijdens de cyclus waarin een behandeling plaatsvindt vliegen.

Voor actuele tarieven van behandelingen met donorzaad zie onder tarieven op onze website. Indien je gebruik maakt van Deens donorzaad van spermabanken Cryos of European spermbank: zie desbetreffende websites.

Ja, ook lesbische paren en alleenstaanden zijn welkom. Counseling door onze medisch maatschappelijk werker is een vast onderdeel van de intakeprocedure. Je kunt behandeld worden met het donorzaad van een eigen bekende donor, of van een voor jou onbekende donor van de donorbank. In Nederland mag alleen donorzaad gebruikt worden van donoren die traceerbaar zijn en hebben aangegeven open te staan voor contact met het donorkind. Elke zwangerschap/geboorte die ontstaan is met donorzaad wordt door ons gemeld bij de Stichting Donorgegevens Nederland.

Ja, Nij Barrahûs heeft een eigen spermabank. De spermabank van Nij Barrahûs is als orgaanbank erkend door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Wij werken volgens de Wet veiligheid en kwaliteit lichaamsmateriaal. Opslag van eigen sperma voor later gebruik behoort tot de mogelijkheden. Bijvoorbeeld in geval van onvruchtbaar worden door een geplande medische behandeling. Daarnaast zijn wij in 2020 van start gegaan met een eigen donorbank. In onze folder over donorinseminatie kun je hier meer over lezen.

Bezoek onze website voor specifieke informatie bestemt voor aspirant spermadonoren, of neem contact met ons op via onze contactpagina of info@nijbarrahus.nl. Neem vrijblijvend contact met ons op, wij geven graag meer informatie. Ken je iemand die donor wil worden? Verwijs hem dan naar onze website!

Dit is mede afhankelijk van bevindingen of aanvullende onderzoeken bij de intake. Je mag pas donorzaad bestellen als je het uitslagengesprek hebt gehad en daaruit geen bijzonderheden naar voren zijn gekomen die een behandeling met donorzaad in de weg staan. Je dient dus te wachten met bestellen tot je hiervoor formeel toestemming hebt gekregen.

Bestellingen vanuit Cryos komen 1 keer per 2 weken in oneven weken op donderdag binnen.

Bestellingen vanuit European Spermbank kunnen in principe dagelijks verzonden worden.
Als het donorzaad bij ons binnengekomen is, moet het eerst verwerkt worden en ook administratief nog geregistreerd worden. Je mag pas met jouw behandeling starten als je telefonisch of per mail bericht van ons ontvangen hebt dat de rietjes binnen en verwerkt zijn.

Elke donor wordt in Nij Barrahûs gescreend op infectieziekten, te weten HIV, Hepatitis B, Hepatitis C, syfilis, gonorrhoeae en chlamydia. Bij de eerste donatie wordt de eerste screening ingezet. Vervolgens zal elke screening na drie maanden herhaald worden. Het sperma wordt 6 maanden in quarantaine gehouden, omdat sommige infecties (bijvoorbeeld HIV) pas na 6 maanden een positieve test uitslag geven. Indien na 6 maanden alle uitslagen negatief zijn (dus GEEN aanwijzingen voor infectie), wordt het sperma vrijgegeven voor behandeling.

In geval van een eigen donor, kan de vrouw er voor kiezen bij de laatste donatie een PCR test op HIV, hepatitis B en hepatitis C te laten doen. Als deze testen negatief zijn, kan het sperma vrijgegeven worden voor gebruik, omdat er dan geen aanwijzingen zijn voor een actieve infectie. Deze testen zijn wel duurder dan de routinecontrole met quarantaine, maar zorgen ervoor dat het sperma eerder gebruikt kan worden voor behandeling.

Bij een heteropaar ontvangt ook de mannelijke partner een factuur voor het intakegesprek (tenzij je komt voor KID-behandelingen). Je hebt tenslotte samen een kinderwens en ook zijn medische voorgeschiedenis wordt geëvalueerd. Dit is een landelijk geldende afspraak, welke zo bepaald is door de Nederlandse Zorgautoriteit.

 

Vragen over een ontvangen factuur? Bel of mail de Zorgadministratie: 0492-362977 of zorgadministratie@nijbarrahus.nl

De actuele tarieven van het intakegesprek en behandelingen kun je vinden onder tarieven op onze website.

Vragen over een ontvangen factuur? Bel of mail de Zorgadministratie: 0492-362977 of zorgadministratie@nijbarrahus.nl

Dat hangt ervan af of wij een contract hebben met jouw verzekeraar.

  • Indien er een contract is, dan wordt 100% vergoed.
  • Indien er géén contract is en je hebt géén vrije keuze/restitutiepolis dan wordt er 65 tot 80% vergoed.
  • Indien je een vrije keuze/restitutiepolis hebt dan wordt er, ongeacht of er een contract is met Nij Barrahûs, 100% van het marktconforme tarief vergoed.

Bij een IVF/ICSI-behandeling in samenwerking met een buitenlandse kliniek wordt slechts een deel van de buitenlandse kosten vergoed.

Twijfel? Neem voor de zekerheid contact op met je zorgverzekeraar. Zij kunnen je precies vertellen hoeveel er vergoed wordt als jij bij ons onder behandeling gaat.

NB: Nij Barrahûs staat bij zorgverzekeraars bekend onder de naam Stichting BPM-zorg.

Met welke verzekeringsmaatschappijen heeft Nij Barrahûs een contract?
Zie daarvoor het item verzekeringen op onze website.

Vragen over een ontvangen factuur? Bel of mail de Zorgadministratie: 0492-362977 of zorgadministratie@nijbarrahus.nl

Nee, de verzekeraar vergoed drie IVF- dan wel ICSI-behandelingen, ongeacht waar je de behandeling hebt gehad. Ben je 12 weken of langer zwanger geweest, dan heb je opnieuw recht op drie pogingen.

Ja en nee, je krijgt de factuur thuis gestuurd omdat wij met jouw zorgverzekeraar geen contract hebben. Wij verzoeken jou de factuur aan ons te betalen en vervolgens door te sturen naar jouw zorgverzekeraar. Je krijgt dan, afhankelijk van jouw polis, alles of een percentage vergoed.

Vragen over een ontvangen factuur? Bel of mail de Zorgadministratie: 0492-362977 of zorgadministratie@nijbarrahus.nl

Nee, er zijn in Nederland altijd kosten verbonden aan een intake met een arts. Zie daarvoor onze tarievenlijst. Je bent na het intakegesprek niet verplicht ook daadwerkelijk een behandeling bij ons te starten.

Persoonlijke benadering

Nij Barrahûs is een centrum waar cliënten zich prettig voelen en gehoord worden.

Veilig

Bij Nij Barrahûs zit je goed; in ons centrum werken wij veilig en volgens de laatste normen.

Doeltreffend

Nij Barrahûs is gespecialiseerd in alle vormen van fertiliteitsbehandelingen.

Ruime ervaring

Al onze medewerkers zijn goed geschoold, ervaren en op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Met het ZKN Keurmerk voldoen wij aan alle eisen voor kwaliteitsmanagement.
Nij Barrahûs is in bezit van de Freya Pluim. Hiermee voldoen we aan de kwaliteitscriteria die door Freya zijn opgesteld.
Onze website maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Klik op 'Ik ga akkoord' om toestemming te geven voor het plaatsen van cookies. Lees meer over cookies