Veelgestelde vragen

Zit u met vragen waarop een antwoord moet komen, voordat u besluit of u zwanger wilt worden? Wilt u graag zwanger worden, maar lukt dit niet? Wilt u zwanger worden zonder partner of met een partner van hetzelfde geslacht? Of wilt u een second opinion omdat u eerder elders onder behandeling was voor vruchtbaarheidsproblemen? Neem dan contact op met Nij Barrahûs.

Algemeen

Hebben jullie een wachttijd voor een intakegesprek?

Er is geen wachtlijst in Nij Barrahûs. Voor een regulier intakegesprek kunt u binnen 2 tot 3 weken terecht. Voor een second opinion is dit veelal binnen 4 weken.

Ga naar de aanmeldpagina en plan een intakegesprek!

Moet ik samen met mijn partner op de afspraak komen?

Bij het intakegesprek spreken we u graag samen, u heeft tenslotte samen een kinderwens. Dit geldt ook voor lesbische paren. In de huidige coronaperiode zullen de intakegesprekken en uitslagengesprekken telefonisch plaatsvinden.

Hebben jullie een leeftijdsgrens?

Wij hebben geen strikte leeftijdsgrens, maar vruchtbaarheidsbehandelingen worden (gedeeltelijk) vergoed door de zorgverzekeraar tot en met de leeftijd van 42 jaar.
Bent u 43 jaar of ouder? Dan bent u nog steeds welkom! U moet zich daarbij wel realiseren dat u alle kosten zelf moet betalen en we een behandeling niet kunnen garanderen.

Ingevroren embryo’s die zijn ontstaan uit een eerdere IVF/ICSI behandeling, mogen in principe tot een leeftijd van 50 jaar worden teruggeplaatst. Voorafgaand aan een eventuele terugplaatsing wordt door het behandelteam samen met u een risico-inschatting gemaakt. Daarbij wordt uw gezondheidssituatie bekeken en er wordt een inschatting gemaakt van de succeskans en de veiligheid voor u en het kind. Op basis daarvan wordt al dan niet gestart met de behandeling.

Hoe kan ik Nij Barrahûs ’s avonds en in het weekend bereiken?

Voor spoedgevallen, dringende zaken en het maken van een afspraak die niet kan wachten tot maandag, zijn wij buiten kantoortijden (dus ook in het weekend) te bereiken op het spoednummer: 06-17436916. Het spoednummer staat doorgeschakeld naar de dienstdoende arts of assistente . De spoedlijn is niet langer bedoeld voor het doorgeven van Positieve ovulatietesten. Deze kunt u voortaan direct melden via het meldformulier “Positieve LH test”op onze website.

Ik wil graag onder behandeling komen bij Nij Barrahûs; wat moet ik doen?

U kunt zich eenvoudig aanmelden via het aanmeldformulier . Zodra u zich heeft aangemeld, kunt u ons bellen om een afspraak in te plannen voor het intakegesprek. Dit kan op werkdagen op telefoonnummer 0561-610030; bij voorkeur tussen 13.00-15.00 uur. Wij zullen u vragen om voorafgaand aan het intakegesprek een vragenlijst in te vullen in het klantenportaal dat voor u wordt aangemaakt. Daarnaast hebben we een verwijsbrief nodig van uw huisarts of gynaecoloog. Bent u elders onder behandeling geweest voor uw kinderwens? Vraag dan bijtijds een kopie op van uw dossier. Deze ontvangen wij graag uiterlijk een week voorafgaand aan uw intakegesprek.

Wat moet ik meenemen bij mijn eerste bezoek?

 • Uiterlijk één week voor het intakegesprek ontvangen we graag alvast een kopie van uw medisch dossier van eerdere vruchtbaarheidsbehandelingen/onderzoeken. Daarnaast ontvangen wij ook graag een verwijsbrief van uw huisarts of gynaecoloog. Denkt u er ook aan de vragenlijst in het klantenportaal tijdig in te vullen?
 • Op de dag van het eerste bezoek graag een geldig identiteitsbewijs meenemen.

Kan ik ook in het weekend een afspraak plannen?

 • Afspraken die niet cyclus gebonden zijn (zoals intake en beleidsgesprekken) worden alleen op werkdagen gepland.
 • Inseminaties en IVF/ICSI-puncties gaan ook in het weekend gewoon door. Echo’s die niet kunnen wachten tot maandag, mogen ook in het weekend gepland worden.

Heb ik mijn afspraak altijd bij dezelfde arts?

We streven er naar dat gesprekken bij dezelfde arts (uw hoofdbehandelaar) plaatsvinden. Voor echo’s en andere cyclusgebonden afspraken is het afhankelijk van welke arts dienst heeft.

 

Is het ook mogelijk om ergens anders bij ons in de buurt de nodige echo’s te maken?

Dat is vaak lastig om geregeld te krijgen, bovendien houden we liever zelf de controle. Uitzonderingen alleen na overleg met één van onze artsen.

Heb ik een verwijsbrief nodig?

Ja, u heeft een verwijzing van de huisarts of medisch specialist nodig. Wij zijn aangesloten bij Zorgdomein, de verwijzing kan dus digitaal verstuurd worden door de verwijzer.

Ik ga op vakantie (of ben geweest) naar een gebied waar het ZIKA- virus heerst, mag ik dan zwanger worden?

 • Vrouw: Stel het zwanger worden tot minstens één maand na terugkomst uit, ook als u geen ziekteverschijnselen hebt gehad;
 • Man: gebruik gedurende twee maanden na terugkomst (ook als er geen ziekteverschijnselen zijn geweest) condooms. Het ZIKA- virus kan via het sperma worden overgedragen.
 • Actuele informatie kunt u vinden op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Wordt het intakegesprek gecombineerd met het oriënterend fertiliteitsonderzoek op dezelfde dag?

Omdat we i.v.m. Covid-19 de intakegesprekken momenteel telefonisch doen, is het niet mogelijk meteen onderzoek (echo en bloedonderzoek) te verrichten. Er zal een aparte afspraak met u worden gemaakt voor een gynaecologische echo in combinatie met bloedonderzoek.  Meestal plannen we deze op cyclusdag 2, 3 of 4.

Ik overweeg een intake i.v.m. donorinseminatiebehandeling. Wordt het gesprek met de psychosociaal hulpverleenster (counseling) voor diezelfde dag ingepland?

Een intake kan momenteel niet gecombineerd worden met een counselingsgesprek met onze psychosociaal hulpverleenster. Beide gesprekken vinden in verband met Covid-19 telefonisch plaats.

Na afloop van het intakegesprek zullen wij onze psychosociaal hulpverleenster Gryt Helfferich vragen contact met u opnemen voor het plannen van een counselingsgesprek. Dat gesprek kan ook via Skype plaatsvinden. Er zijn kosten verbonden aan het gesprek met Gryt Helfferich, kijkt u voor actuele tarieven op haar website.

Behandeling

Wanneer is mijn eerste cyclusdag?

Cyclusdag één is de eerste dag waarop u helderrood bloedverlies heeft. Is dit na 22.00 uur, dan telt de volgende dag als eerste cyclusdag.

Mag ik sporten/vrijen/werken tijdens de behandeling?

 • Ja, dat mag tenzij u andere voorschriften hebt gekregen van het fertiliteitsteam.
 • Op de dag van de IVF-punctie moet u het rustig aan doen en wordt werken afgeraden. Ook de dag erna zou u nog last kunnen hebben van pijnklachten door de punctie. Luister goed naar uw lichaam en plan eventueel van te voren deze twee dagen vrij.
 • Omdat u medicijnen van ons hebt gekregen die de rijvaardigheid beïnvloeden, mag u op de dag van punctie niet autorijden.

Mag ik bij de tandarts een behandeling ondergaan?

Ja, dat mag. Na de terugplaatsing van embryo’s bij voorkeur geen röntgenstralen in verband met een mogelijke zwangerschap. Vermeld altijd dat u mogelijk zwanger bent.

Is er altijd een stopmaand tussen de behandelingen?

Dat is afhankelijk van de behandeling. Als u Decapeptyl heeft gebruikt (een hormoon om uw eigen cyclus stil te leggen), moet er tussen de behandelingen minimaal één normale menstruatie zijn geweest, voordat u -na overleg met een arts- kunt starten met een volgende behandeling.

Ik heb veel last van afscheiding tijdens de stimulatie. Is dit normaal?

Ja, onder invloed van oestrogenen die door de rijpende eiblaasjes aan het bloed worden afgegeven, ontstaat er meer vaginale afscheiding in de vorm van helder slijm.

Ik heb veel afscheiding tijdens Utrogestan gebruik, is dat normaal?

Ja. Bij vaginaal gebruik van Utrogestan-capsules, wordt de vloeistof die in de capsule zit snel via de vaginawand in het bloed opgenomen. Het buitenste laagje van de capsule wordt niet opgenomen door het lichaam en u ziet het omhulsel dan ook weer snel naar buiten komen. Dit gaat vaak gepaard met geel/witte afscheiding. Het gebruik van een inlegkruisje is aan te bevelen.

Was de schaamstreek niet met zeep, dit ter voorkoming van een schimmelinfectie. Mocht een schimmelinfectie toch optreden, dan kunt u contact opnemen met Nij Barrahûs of met uw huisarts.

Op welke manier vergroot het gebruik van hormonen onze zwangerschapskans?

 • Er treedt mogelijk een dubbele eisprong op, dus meer kans.
 • Misschien ook een betere ontwikkeling van het slijmvlies in de baarmoeder.
 • Doordat we extra echo’s maken, zijn we zekerder van de eicelontwikkeling en is er een duidelijkere timing.

Welke bijwerkingen kan ik verwachten als ik hormonen ga gebruiken?

Soms een gevoelige buik, stemmingswisselingen en pijn bij het injecteren. Klik hier voor meer informatie over de toepassing en bijwerkingen medicijnen.

Hoe vaak moeten we langskomen voor controle bij een gestimuleerde IUI-cyclus?

Gemiddeld twee á drie keer voor echo en één keer voor de inseminatie. Bij gebruik van ovulatietesten minder vaak.

Bij de echocontrole is er een cyste gezien, wat betekent dit precies?

De eierstok is een actief orgaan. De eitjes groeien in eiblaasjes (eigenlijk ook een soort cyste = holte gevuld met vocht). Soms komt een eiblaasje niet tot eisprong en kan dan blijven bestaan en een zogeheten cyste vormen. Vaak is een cyste niet hormonaal actief en kunnen we gewoon een behandeling met hormonen starten. Soms kan ook besloten worden om vanwege de cyste de behandeling te cancelen.

Waarom moet de echo ter controle van een cyste beslist aan het begin van de cyclus gedaan worden?

Of een cyste hormonaal actief is, is alleen door echo en bloedonderzoek aan het begin van de cyclus (dus tijdens de menstruatie) vast te stellen. Als de cyste er inderdaad nog zit, nemen we bloed af voor bepaling van de hoogte van het vrouwelijk hormoon Oestradiol. Als dit aan het begin van de cyclus te hoog is, is de cyste waarschijnlijk hormonaal actief. Gedurende de cyclus stijgt het oestradiol namelijk en op dat moment is niet meer betrouwbaar vast te stellen of het om een cyste gaat.

Wat betekent het als een cyste wel hormonaal actief is?

Als de cyste wel hormonaal actief is, dan kan besloten worden om de behandeling in die cyclus te cancelen.

Raden jullie aan om foliumzuur te gaan slikken?

Ja. Om aangeboren afwijkingen bij kinderen te voorkomen, raden wij aan om vanaf minstens vier weken vóór de bevruchting al één tablet foliumzuur per dag te gaan gebruiken. Begin er bijvoorbeeld al mee als u stopt met de pil. Gebruik foliumzuur tot en met tien weken na uw laatste menstruatie. Foliumzuur is zonder recept verkrijgbaar bij drogist en apotheek in tabletten van 0,4 en 0,5 mg (= 400 of 500 microgram). Het is soms ook al toegevoegd aan multivitaminen-preparaten.

Daarnaast adviseren wij ook het gebruik van vit D3 10 mcg per dag. Dit is goed voor de botaanmaak van de baby.

Ik zou graag psychologische hulp of ondersteunende gesprekken willen, kan dit?

Ja, u kunt zelf een afspraak maken met onze psychosociaal hulpverleenster Gryt Helfferich. Zij heeft een eigen praktijk aan huis. Ook skype-consulten zijn mogelijk. Kijk voor meer informatie en tarieven op haar website: https://www.grythelfferich.nl/

Wat moet ik doen bij een positieve ovulatietest?

Dat hangt af waar u mee bezig bent.

 • Cyclusanalyse: de datum en het tijdstip van de positieve test op de eerstvolgende werkdag doorbellen aan Nij Barrahûs. Mogelijk dat u het advies krijgt om een week na de positieve LH test bloed te laten prikken.
 • Inseminatiebehandeling in natuurlijke cyclus: u meldt uw positieve LH-test via : https://www.nijbarrahus.nl/positieve-lh-test . U wordt teruggebeld of gemaild voor een dag en tijdstip.
 • Inseminatiebehandeling met Pregnyl: u mag bij een positieve test meteen Pregnyl spuiten en daarna de positieve LH test melden via https://www.nijbarrahus.nl/positieve-lh-test .U wordt teruggebeld of gemaild voor een dag en tijdstip.
 • Cryo-ET cyclus: u mag bij een positieve test diezelfde avond tussen 22.00 uur -24.00 uur de Pregnyl spuiten ( indien voorgeschreven).  U meldt uw positieve LH-test de eerstvolgende werkdag telefonisch voor overleg en het plannen van de terugplaatsing 6 á 7 dagen later. Heeft de punctie destijds plaatsgevonden in Isala Zwolle? Dan mag u de eerstvolgende ochtend (in het weekend op de spoedlijn)  contact opnemen, zodat wij tijdig Isala Zwolle op de hoogte kunnen brengen. De terugplaatsing vindt 4 dagen later plaats.

Wanneer testen en wanneer melden?

Wilt u zich aan de volgende tijden houden? Test 2x per dag tussen 07.00 en 08.00 uur en 19.00 en 20.00 uur. Indien de test positief is bel dan niet de spoedlijn, maar meldt u dat s.v.p. METEEN via https://www.nijbarrahus.nl/positieve-lh-test

Melden kan ’s ochtends tot uiterlijk 08.15 uur en ’s avonds tot uiterlijk 20.15 uur.
Meldingen die na deze tijdstippen worden gedaan, kunnen helaas niet in behandeling worden genomen.

 

 

Ik moet op een bepaalde cyclusdag bloed laten prikken, maar deze dag valt in het weekend. Wat moet ik doen?

Wanneer die bepaalde cyclusdag op een zaterdag valt, mag u vrijdags bloed laten prikken. Is de bewuste cyclusdag op een zondag, dan mag het worden doorgeschoven naar de maandag.

Het zwanger worden is geen probleem, maar het zwanger blijven wel. Kan ik hiervoor bij jullie terecht?

Jazeker, ook in geval van herhaalde miskramen kunt u bij ons terecht. Wij kunnen onderzoek doen en indien er een oorzaak gevonden wordt, in sommige gevallen behandelen.

Boven welke leeftijd wordt bij het bloedonderzoek de AMH-waarde bepaald?

Bloedonderzoeken, waaronder AMH, worden op indicatie gedaan. Daarvoor geldt dus niet een standaard leeftijd. De indicatie wordt in overleg met de arts bepaald.

Wordt bloedonderzoek direct bij de intake gedaan?

Zo mogelijk wordt bloedonderzoek direct ingezet. Sommige bepalingen moeten op een bepaalde cyclusdag gedaan worden en zullen dus afhankelijk daarvan afgesproken worden.

Graag zou ik willen dat mijn bloedgroep en rhesusfactor bepaald wordt.

Hiervoor is in het vruchtbaarheidsonderzoek geen indicatie en dit zal dan ook niet standaard gedaan worden. In geval van een zwangerschap, zal de verloskundige of gynaecoloog dit onderzoek wel standaard laten doen.

Is een tweeling mogelijk?

Het kan zijn dat door de behandeling een tweelingzwangerschap ontstaat. Dit is echter niet ons primaire doel. Wij kunnen en zullen er in een behandeling nooit op aan sturen om juist een tweelingzwangerschap te bewerkstelligen.

Mag ik tijdens de behandeling vliegen?

Mits dit niet in de weg staat voor een goede timing van de behandeling, dan mag u tijdens de cyclus waarin een behandeling plaatsvindt vliegen.

Spermabank / donorinseminatie

Wat zijn de kosten voor het gebruik van donorsperma?

Voor actuele tarieven van behandelingen met donorzaad zie onder tarieven op onze website. Indien u gebruikt maakt van Deens donorzaad van spermabanken Cryos of European spermbank: zie desbetreffende websites.

Kunnen lesbische paren of alleenstaanden ook onder behandeling komen in Nij Barrahûs?

Ja, ook lesbische paren en alleenstaanden zijn welkom. Counseling door onze psychosociaal hulpverleenster is een vast onderdeel van de intakeprocedure. U kunt behandeld worden met het donorzaad van een eigen bekende donor, of van een voor u onbekende donor van de donorbank. In Nederland mag alleen donorzaad gebruikt worden van donoren die traceerbaar zijn en hebben aangegeven open te staan voor contact met het donorkind. Elke zwangerschap/geboorte die ontstaan is met donorzaad wordt door ons gemeld bij de Stichting Donorgegevens Nederland.

Heeft Nij Barrahûs een spermabank?

Ja, Nij Barrahûs heeft een eigen spermabank. De spermabank van Nij Barrahûs is als orgaanbank erkend door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Wij werken volgens de Wet veiligheid en kwaliteit lichaamsmateriaal. Opslag van eigen sperma voor later gebruik behoort tot de mogelijkheden. Bijvoorbeeld in geval van onvruchtbaar worden door een geplande medische behandeling. Daarnaast zijn wij in 2020 van start gegaan met een eigen donorbank. In onze folder over donorinseminatie kunt hier meer over lezen.

Hoe word ik spermadonor?

Bezoek onze website voor specifieke informatie bestemt voor aspirant spermadonoren, of neem contact met ons op via www.nijbarrahus.nl of info@nijbarrahus.nl. Neem vrijblijvend contact met ons op, wij geven graag meer informatie. Kent u iemand die donor wil worden? Verwijs hem dan naar onze website!

Hoe snel na het intakegesprek moet ik donorzaad bij Cryos of ESB bestellen?

Dit is mede afhankelijk van bevindingen of aanvullende onderzoeken bij de intake. U mag pas donorzaad bestellen als u het evaluatiegesprek heeft gehad en daaruit geen bijzonderheden naar voren zijn gekomen die een behandeling met donorzaad in de weg staan. U dient dus te wachten met bestellen tot u hiervoor formeel toestemming heeft gekregen.

Hoe lang duurt het voor het donorzaad bij Nij Barrahûs binnen is?

Bestellingen vanuit Cryos komen 1 keer per 2 weken in oneven weken op donderdag binnen. Bestellingen vanuit European Spermbank kunnen in principe dagelijks verzonden worden.
Als het donorzaad bij ons binnengekomen is, moet het eerst verwerkt worden en ook administratief nog geregistreerd worden. U mag pas met uw behandeling te starten als u telefonisch of per mail bericht van ons ontvangen heeft dat de rietjes binnen en verwerkt zijn.

Hoe zit het met de quarantaineperiode van een eigen bekende donor?

Elke donor wordt in Nij Barrahûs gescreend op infectieziekten, te weten HIV, Hepatitis B, Hepatitis C, syfilis, gonorrhoeae en chlamydia. Bij de eerste donatie wordt de eerste screening ingezet. Vervolgens zal elke screening na drie maanden herhaald worden. Het sperma wordt 6 maanden in quarantaine gehouden, omdat sommige infecties (bijvoorbeeld HIV) pas na 6 maanden een positieve test uitslag geven. Indien na 6 maanden alle uitslagen negatief zijn (dus GEEN aanwijzingen voor infectie), wordt het sperma vrijgegeven voor behandeling.
In geval van een eigen donor, kan de vrouw er voor kiezen bij de laatste donatie een PCR test op HIV, hepatitis B en hepatitis C te laten doen. Als deze testen negatief zijn, kan het sperma vrijgegeven worden voor gebruik, omdat er dan geen aanwijzingen zijn voor een actieve infectie. Deze testen zijn wel duurder dan de routinecontrole met quarantaine, maar zorgen ervoor dat het sperma eerder gebruikt kan worden voor behandeling.

Financieel

Waarom krijgt mijn mannelijke partner een factuur?

Bij een heteropaar ontvangt ook de mannelijke partner een factuur voor het intakegesprek (tenzij u komt voor KID-behandelingen). U heeft tenslotte samen een kinderwens en ook zijn medische voorgeschiedenis wordt geëvalueerd. Dit is een landelijk geldende afspraak, welke zo bepaald is door de Nederlandse Zorgautoriteit.

Wat kost mijn behandeling bij Nij Barrahûs?

De actuele tarieven van het intakegesprek en behandelingen kunt u vinden onder tarieven op onze website.

Wordt mijn behandeling vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Dat hangt ervan af of wij een contract hebben met uw verzekeraar.

 • Indien er een contract is, dan wordt 100% vergoed.
 • Indien er géén contract is en u heeft géén vrije keuze/restitutiepolis dan wordt er 70 tot 80 % vergoed.
 • Indien u een vrije keuze/restitutiepolis heeft dan wordt er, ongeacht of er een contract is met Nij Barrahûs, 100% van het marktconforme tarief vergoed.

Bij een IVF/ICSI-behandeling in samenwerking met een buitenlandse kliniek wordt slechts een deel van de buitenlandse kosten vergoed.

Twijfel? Neem voor de zekerheid contact op met uw zorgverzekeraar. Zij kunnen u precies vertellen hoeveel er vergoed wordt als u bij ons onder behandeling gaat.

NB: Nij Barrahûs staat bij zorgverzekeraars bekend onder de naam Stichting BPM-zorg.

Met welke verzekeringsmaatschappijen heeft Nij Barrahûs een contract?
Zie daarvoor het item verzekeringen op onze website.

Ik heb elders drie keer een IVF- of ICSI-behandeling ondergaan, heb ik nu weer recht op drie pogingen?

Nee, de verzekeraar vergoed drie IVF- dan wel ICSI-behandelingen, ongeacht waar u de behandeling heeft gehad. Bent u zwanger geweest, dan heeft u opnieuw recht op drie pogingen.

Ik heb een factuur ontvangen, betekent dit dat ik die zelf moet betalen en niets vergoed krijg?

Ja en nee, u krijgt de factuur thuis gestuurd omdat wij met uw zorgverzekeraar geen contract hebben. Wij verzoeken u de factuur aan ons te betalen en vervolgens door te sturen naar uw zorgverzekeraar. U krijgt dan, afhankelijk van uw polis, alles of een percentage vergoed.

Is de intake vrijblijvend?

Nee, er zijn in Nederland altijd kosten verbonden aan een intake met een arts. Zie daarvoor onze tarievenlijst. U bent na het intakegesprek niet verplicht ook daadwerkelijk een behandeling bij ons te starten.

Met het ZKN Keurmerk voldoen wij aan alle eisen voor kwaliteitsmanagement.

Nij Barrahûs is in bezit van de Freya Pluim. Hiermee voldoen we aan de kwaliteitscriteria die door Freya zijn opgesteld.

Onze website maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Klik op 'Ik ga akkoord' om toestemming te geven voor het plaatsen van cookies. Lees meer over cookies