IVF-behandeling door Nij Barrahûs
In vitro fertilisatie (IVF) betekent letterlijk: ‘in glas bevruchting’ en wordt in Nederland ook wel reageerbuisbevruchting genoemd. Om bevruchting te laten plaatsvinden, brengt men in het IVF-laboratorium eicellen samen met zaadcellen. Nadat door de embryoloog met behulp van de microscoop bevruchting en de eerste celdelingen zijn vastgesteld, wordt een embryo in de baarmoederholte teruggeplaatst.
Stap voor stap uw droom verwezenlijken
1Voorbereiding
Door uw arts wordt de indicatie voor IVF gesteld. U wordt door ons geïnformeerd over de behandeling. Zo zullen er prikinstructies worden gegeven, een behandelschema worden gemaakt en besproken, eventueel bloedonderzoek gedaan en de benodigde medicatie wordt meegegeven. Op de eerste dag van de menstruatie meldt u zich bij ons (telefonisch) voor het starten van de behandeling.
2Monitoring follikelgroei en stimulatie
Bij IVF-behandelingen moeten hormonen gebruikt worden om een vroegtijdige eisprong te voorkomen. Aan het begin van de behandeling wordt een echoscopie gemaakt om te zien of de eierstokken en baarmoeder er normaal uitzien. Als dit zo is, worden de eierstokken met hormonen gestimuleerd om meerdere follikels en eicellen te laten rijpen. Het proces van follikelrijping wordt door middel van echoscopie gevolgd. Als de follikels groot genoeg, en dus rijp, zijn wordt de punctie gepland. U krijgt dan een hormoon toegediend om de punctie voor te bereiden.
3Punctie
Via vaginale echoscopie, met een echokop voorzien van een naaldgeleider waardoor een dunne holle naald gaat, wordt het follikelvocht met daarin de eicellen weggezogen en opgevangen in buisjes. Bij de punctie krijgt u pijnstilling.
De man wordt gevraagd sperma in te leveren en de zaadcellen worden uit het sperma gehaald. De optimale onthoudingsduur voor de man is twee tot vier dagen. Er kan ook gebruik gemaakt worden van eerder verkregen sperma of donorsperma.
Bij de samenwerking met het laboratorium in Zwolle, wordt de punctie in Nij Barrahûs gedaan. Bij behandeling samen met het laboratorium in Düsseldorf, wordt de punctie in Düsseldorf gedaan. Vanaf half 2018 kan Nij Barrahûs dit in eigen huis doen.
4Transport eicellen
Bij de samenwerking met het laboratorium in Zwolle, worden de eicellen door de partner (of iemand die meekomt bij de punctie) naar het laboratorium in Zwolle gebracht. Wij hebben hiervoor een speciale transportkoffer, die de buisjes met eicellen op temperatuur houdt.
5Bevruchting
In het IVF-laboratorium worden de eicellen samengebracht met uit het sperma geïsoleerde zaadcellen. Gemiddeld wordt ongeveer 70% van de eicellen bevrucht waarbij een embryo ontstaat. Soms komt het voor dat er geen bevruchting optreedt. Als er bevruchting is opgetreden dan worden één of twee embryo’s in de baarmoeder teruggeplaatst (dit noemen we ET of embryotransfer)
6Embryotransfer
Het terugplaatsen van een embryo gebeurt drie tot vijf dagen na de punctie. De beslissing om één of twee embryo’s terug te plaatsen hangt af van de kwaliteit van het embryo en uw leeftijd. Bij de beoordeling wordt geprobeerd een goede inschatting te maken van de kans op innesteling van het embryo en dus het ontstaan van een zwangerschap. Is die kans groot dan adviseren we één embryo terug te plaatsen, om meerlingen te voorkomen. Hierover wordt uitgebreid met u gesproken. Hoe ouder u bent, hoe minder de kans op innesteling van het embryo.
7Eventueel invriezen overtallige embryo’s
Indien de overige embryo’s daartoe geschikt zijn kunnen deze, in overleg met u, worden ingevroren voor een eventuele volgende terugplaatsing. Door verbeterende invriestechniek is de kans op een succesvolle ontdooiing rond de 75%. De kans op een zwangerschap na een zogeheten cryo-embryotransfer is bijna gelijk aan een ‘verse’ embryotransfer.