Alleenstaanden met een kinderwens
Heb jij een kinderwens en wil je alleen een kindje krijgen? Dan ben je een Bewust Alleenstaande (wens)Moeder (BAM). Bij Nij Barrahûs kun je een behandeling krijgen waarbij gebruik wordt gemaakt van donorsperma. Dit kan sperma zijn van een door jou zelf aangedragen bekende donor of een donor van een spermabank. Afhankelijk van de gekozen spermabank is er een bepaalde wachttijd of leveringstijd. Tijdens jouw behandeling wordt je hier uiteraard verder over geïnformeerd.
Zwanger worden als bewust alleenstaande (wens)moeder?
Bewust alleenstaande wensmoeders starten soms thuis met zelfinseminatie, maar voelen zich daar niet altijd prettig bij. Nij Barrahûs kan jou als bewust alleenstaande (wens)moeder verschillende vruchtbaarheidstrajecten aanbieden die de kans vergroten om als alleenstaande vrouw zwanger te worden.
Als je als alleenstaande vrouw een IUI/KID behandeling wilt doen en je hebt geen medische indicatie, dan wordt de behandeling niet vergoed door jouw zorgverzekeraar, maar kom je in aanmerking voor de subsidieregeling KID.
Voorbereiding voor traject
Je kunt je aanmelden voor een intakegesprek. Zorg ervoor dat je ons voorafgaand aan het het intakegesprek een verwijsbrief van jouw huisarts toestuurt. Zonder verwijsbrief is het niet mogelijk een intakegesprek te plannen. Tijdens het intakegesprek met de arts of senior verpleegkundige maken we kennis met elkaar en krijg je uitleg over het oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO) en wordt er een vaginale echo gemaakt. Vervolgens plannen we een gesprek met de counselor om de keuze van een donor te bespreken. In dat gesprek wordt ook de impact van het gebruik van een spermadonor voor jouw kinderwens besproken. Enige tijd na het gesprek met de counselor vindt er een tweede gesprek plaats met een van onze artsen/senior verpleegkundigen (het zogenaamde uitslagengesprek).
Behandelplan voor alleenstaanden
Samen met jou stellen we een geschikt behandelplan op. Dit behandelplan verschilt per persoon en gebeurt aan de hand van de informatie uit de verwijsbrief, het intakegesprek, de echo en de bloeduitslagen. De start van de behandelingen zijn veelal verbonden aan jouw cyclus.
Donorinseminatie (behandeling zonder medische indicatie)
Een alleenstaande vrouw met een kinderwens kan gebruik maken van kunstmatige inseminatie. Bij donorinseminatie (IUI-d of KID) wordt gebruik gemaakt van het zaad van een spermadonor. Dit kan een algemene donor van een donorbank zijn of een zelfgekozen, voor jou bekende donor.
Het sperma wordt rechtstreeks in de baarmoederholte gebracht. De zaadcellen zijn dan dichter bij de plaats van bevruchting.
Een behandeling met donorzaad vindt gewoonlijk plaats in een natuurlijke cyclus zonder hormonen. Ook echo’s maken is niet perse noodzakelijk. Het juiste moment van insemineren kan namelijk thuis met behulp van ovulatietesten worden bepaald.
Soms blijkt uit het oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO) dat er toch een behandeling met hormonen nodig is. In dat geval zijn de volgende behandelingen mogelijk in combinatie met donorzaad:
Ovulatie inductie (behandeling met medische indicatie)
Door middel van ovulatie inductie wordt een ovulatie (eisprong) opgewekt door middel van hormonen ( tabletten of injecties). Deze behandeling is geschikt voor alleenstaande vrouwen die een onregelmatige cyclus of geen eisprong hebben. Er wordt gestreefd met medicijnen één follikel (eiblaasje) te laten ontstaan. Met donorsperma kan de follikel bevrucht worden. Dit wordt gedaan door middel van kunstmatige inseminatie.
IVF-d (behandeling met medische indicatie)
IVF wordt ook wel reageerbuisbevruchting genoemd. Om bevruchting te laten plaatsvinden, worden eicellen met (in dit geval) zaadcellen van de donor samengebracht in een glazen schaaltje. Dit gebeurt in ons IVF-laboratorium. Nadat door de embryoloog/analist met behulp van de microscoop bevruchting is vastgesteld, wordt enkele dagen later een embryo in de baarmoederholte teruggeplaatst.
ICSI-d (behandeling met medische indicatie)
Met een behandeling ICSI (Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie) wordt één zaadcel in één eicel gebracht met behulp van een kleine naald. ICSI wordt ingezet als er sprake is van verminderde zaadkwaliteit. In principe is ICSI, net zoals IVF, ook een reageerbuisbevruchting. Het verschil is dat wij in het laboratorium de zaadcel kiezen die de eicel gaat bevruchten. Bij IVF bepaalt de natuurlijke selectie welke zaadcel de eicel bevrucht.
Bij IVF en ICSI zullen er in het behandelplan prikinstructies worden gegeven en een behandelschema worden gemaakt en besproken. Ook wordt eventueel bloedonderzoek gedaan. Circa twee weken voor de start van de behandeling wordt de benodigde medicatie door ons besteld bij de aan ons gelieerde Serpha Apotheek en bij jou thuis afgeleverd.
Ervaringen
Mariëtte: “In mijn visie was het niet nodig om naar een ziekenhuis te gaan, er was voor mij namelijk geen medische noodzaak waardoor ik geen kindje kon krijgen. Daarom ging ik naar Nij Barrahûs, wat ook vanuit mijn woonplaats goed te bereiken is. Ik koos heel bewust voor het realiseren van mijn kinderwens met hulp van een zelfstandig behandelcentrum, waar écht gekeken wordt naar je als mens, en waar je geen nummer bent.”
Lees het hele verhaal van Mariëtte
Manda: ‘’Voorzichtig aan ben ik me gaan oriënteren op Nederlandse spermadonorbanken. In eerste instantie kwam ik bij een groot ziekenhuis uit, maar ik voelde me daar echt een nummer. Iedere keer zag ik een andere medewerker en met mijn korte, stevige postuur werd ik uiteindelijk afgewezen voor een behandeling vanwege mijn BMI. Zodoende kwam ik bij Nij Barrahûs terecht en mijn eerste gesprek was met fertiliteitsarts Ine Kimmel. Met haar heb ik zo’n liefdevol en warm gesprek gehad, hoewel ik op was van de zenuwen. Ine zei gelukkig: ‘’Ik ga je niet vragen om te lijnen, maar kijk naar hoe je meer kan bewegen en gezond kan eten’’. Een hele andere benadering en dat werkte!”
Lees het hele verhaal van Manda