Kunstmatige Inseminatie met Donorsperma
Bij donorinseminatie (IUI-d of KID) wordt gebruikt gemaakt van het zaad van een spermadonor. Dit kan een algemene donor van een donorbank zijn of een zelfgekozen, voor u bekende donor. Wij kunnen u in Nij Barrahûs informeren over de mogelijkheden. U leest er ook over in de informatiefolder Donorinseminatie.
Uitgebreide informatie over donorconceptie en ervaringsverhalen kunt u lezen op de website van het Landelijk informatiepunt donorconceptie.
Bent u alleenstaand of lesbisch? Lees dan ook de folder over de subsidie regeling die in 2020 van kracht is geworden.
De informatie op onze website hebben wij zorgvuldig vorm gegeven, maar nog kun je voorafgaand aan je aanmelding inhoudelijke vragen hebben. Wij zijn dagelijks bereikbaar van 8.00-12.00 uur en van 13.00-15.00 uur op telefoonnummer 056-1610030.
Voorbereiding
Voordat er een donor gematcht wordt of voordat het donorsperma besteld mag worden, wordt er een vruchtbaarheidsonderzoek gedaan. Het doel hiervan is onderzoeken of u een eisprong heeft en vaststellen dat de eileiders doorgankelijk zijn. Ook bekijken we dan of het lukt om het moment van de eisprong vast te stellen.
Counseling
Wij vragen u om akkoord te gaan met een gesprek met de psychosociaal werker. Dit gesprek is niet bedoeld als toelatingsexamen voor het verdere traject, maar een onderdeel van de voorbereidingsfase tot het bereiken van een zwangerschap en de zorg voor een kind na donorbehandeling. Er wordt ook met u gesproken over de donorbehandeling en de wetgeving hieromtrent.
Wet donorgegevens
Sinds 2004 is de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting (WDKB) van kracht, vanaf dat moment is anonieme zaaddonatie niet meer mogelijk en kunnen alle door donorzaad verwekte kinderen gegevens over hun donor opvragen. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u graag naar www.donorgegevens.nl.
Matchen donor
Eigen donor
Als u zelf een donor heeft gevonden, kan het sperma tegen een vergoeding bij ons worden ingevroren. De donor moet dan wel de gebruikelijke procedure volgen, zoals een gesprek met een arts, counseling door onze psychosociaal werker en een screening op seksueel overdraagbare aandoeningen zoals Hepatitis B en HIV. Desgewenst wordt het sperma een half jaar in quarantaine gehouden. Vanzelfsprekend wordt eerst de kwaliteit van het donorsperma bekeken en de uitslag met u besproken.
Spermabank Nij Barrahûs
Sinds 2020 beschikt Nij Barrahûs over een eigen donorbank met Nederlandse donoren.
Indien u kiest voor onze donorbank, dan zullen wij u vragen een matchingsformulier in te vullen. Hierop kunt u uw uiterlijke kenmerken aangeven én uw wensen t.a.v. uiterlijke kenmerken van de donor. De donorbank matcht u op basis van het matchingsformulier aan de best passende donor.
Deense spermabanken
Als u niet een eigen donor heeft en u veel achtergrondinformatie over de donor wenst, kunt u een beroep doen op de zaadbank van één van onze Deense samenwerkingspartners te weten: Cryos (ook Nederlandstalig) of European spermbank (ESB). Als u besluit om een donor via Cryos of ESB uit te zoeken, dan gaat dat zonder tussenkomst van Nij Barrahûs. U heeft dus zelf contact met de spermabank en regelt zelf het transport. Hoe dit in zijn werk gaat krijgt u uitgelegd door één van de fertiliteitsassistentes bij de intake in onze kliniek.
U krijgt dan ook te horen waar u op moet letten bij het kiezen van een donor. De donor moet bijvoorbeeld ‘open’ of ‘niet-anoniem’ zijn, op die manier is hij later te traceren door uw kind, mocht die zijn of haar biologische verwekker willen ontmoeten.
Wij verzoeken u te wachten met bestellen totdat u het evaluatiegesprek heeft gehad en formeel toestemming heeft gekregen om donorzaad te bestellen. Ook vragen wij u om vóór het bestellen uw uiteindelijke donorkeuze door ons te laten verifiëren. Wij bekijken dan of de door u gekozen donor voldoet aan de richtlijnen die gelden in Nederland.
Voor uitgebreide informatie over donorinseminatie en waar u op moet letten bij het kiezen van een donor, verwijzen wij u graag naar de informatiefolder Donorinseminatie.
In de regel geldt dat één rietje voldoende is voor één inseminatie. Soms zijn meer rietjes nodig om tot het minimaal gewenste aantal zaadcellen te komen. Hierover wordt u vanzelfsprekend geïnformeerd. Mocht u na zes cycli niet zwanger zijn, dan bespreken wij met u het vervolg. Het kan zijn dat er dan eerst verder onderzoek nodig is.
Kosten
De aanschafkosten van donorzaad worden niet vergoed. Voor tarieven verwijzen we u naar de Nederlandstalige websites van desbetreffende donorbanken (https://dk-nl.cryosinternational.com of https://www.europeanspermbank.com).
Beide spermabanken brengen bovendien quotumreserverings- of pregnancy slot-kosten in rekening. Hiermee krijgt u het recht om de donor te gebruiken voor meer dan één kind. Ook zorgt de reservering ervoor dat u het sperma van de donor tijdens uw behandeling kunt blijven gebruiken, zolang de spermadonor beschikbaar is. Meer informatie hierover kunt u lezen op desbetreffende websites.
De kosten van de inseminatiebehandeling, inclusief eventuele medicatie, worden deels vergoed vanuit de basisverzekering (zie daarvoor de polisvoorwaarden van uw verzekering).
Bent u alleenstaand of lesbisch en is er geen medische indicatie voor donorinseminatie, dan wordt uw behandeling vergoed vanuit de landelijke subsidieregeling die in 2020 van kracht is geworden. Indien er wel een medische indicatie is (die wordt vastgesteld na intake) dan wordt de behandeling gedeclareerd bij uw zorgverzekeraar.
U kunt hier meer over lezen in de folder Subsidieregeling donorinseminatie
Monitoring
Donorinseminatie-behandelingen worden meestal toegepast in een natuurlijke cyclus op geleide van ovulatietesten die u zelf thuis kunt uitvoeren. Het is daarbij niet nodig om de cyclus d.m.v. van echografie te monitoren.
Soms is echter stimulatie met hormonen nodig, waarbij verschillende vormen van hormonen kunnen worden gebruikt. Deze hormonen bevorderen de follikelgroei en de rijping van eicellen. Door echoscopie wordt de follikelgroei in de gaten gehouden.
Timing
Een goede timing van de behandeling is van belang, omdat de kans op een zwangerschap het hoogst is als de inseminatie wordt uitgevoerd rondom de eisprong. Dit moment wordt zo nauwkeurig mogelijk bepaald met behulp van ovulatietesten die u thuis uit kunt voeren. Deze methode werkt in de meeste gevallen uitstekend.
In sommige gevallen werkt de ovulatietest niet of is de uitslag twijfelachtig, dan zullen d.m.v. echoscopie uw cyclus monitoren.
Sperma
Afhankelijk van de situatie van het ingevroren donorsperma, wordt het sperma 30-60 minuten vóór de inseminatie ontdooid. Zo nodig worden de zaadcellen nog met een ‘wasprocedure’ uit het sperma geïsoleerd.
Inseminatie
Vervolgens wordt het opgewerkte zaad m.b.v. een speculum en een dun slangetje rechtstreeks in de baarmoederholte gebracht. De zaadcellen zijn dan dichter bij de plaats van bevruchting.
Deze procedure is niet pijnlijk en duurt slechts een paar minuten.
Voor wie is donorinseminatie?
- Voor stellen waarvan de mannelijke partner kampt met zeer slechte zaadkwaliteit.
- Als er risico is voor overerfbare afwijkingen.
- Voor alleenstaande vrouwen met een kinderwens.
- Voor lesbische stellen met een kinderwens.
Informatie voor lesbische paren
Aanvragen verklaring juridisch ouderschap Duomoeder.
Sinds 1 april 2014 kan een duomoeder eenvoudiger het ouderschap krijgen over het kind van haar vrouwelijke partner. Tot 1 april 2014 kon dit alleen door het kind te adopteren via een gerechtelijke procedure. Sinds 1 april 2014 kan de duomoeder juridisch ouder worden buiten de rechter om. Klik op de link voor info over het aanvragen van juridisch ouderschap Duomoederschap of kijk op www.donorgegevens.nl.
Aanvragen Donorgegevens: www.donorgegevens.nl