Ovulatie-inductie is een behandeling met medicijnen om de rijping van een eicel en de eisprong te stimuleren. Deze behandeling is geschikt voor vrouwen met een kinderwens die een cyclusstoornis (onregelmatige cyclus langer dan 35 dagen) of anovulatie (geen eisprong) hebben. Ovulatie-inductie kan gebeuren door behandeling met tabletten of injecties. Er wordt met medicijnen naar gestreefd één follikel (eiblaasje) te laten ontstaan.
Stap voor stap uw droom verwezenlijken
1Voorbereiding
Na vruchtbaarheidsonderzoek wordt door uw arts de indicatie voor ovulatie-inductie gesteld. U wordt door ons geïnformeerd over de behandeling. Op de eerste dag van de menstruatie meldt u zich bij ons (telefonisch) voor het starten van de behandeling.
2Stimulatie en monitoring
Om welke medicijnen gaat het?
Medicijnen die de specialist u kan voorschrijven zijn:
- Tabletten (letrozol of clomifeencitraat).
- Injecties met een stimulerend hormoon (gonadotrofinen of LHRH), die u na instructie zelf kunt toedienen.
Deze hormonen bevorderen de follikelgroei en de rijping van eicellen. Door echoscopie wordt de follikelgroei in de gaten gehouden.
3Timing en opwekken eisprong
Door echoscopie of een positieve LH-test (ovulatietest) kan het moment van eisprong ingeschat worden. Mocht er wel duidelijk een follikel rijpen naar 18-20 mm omvang, maar de ovulatietest negatief blijven, dan kan de arts besluiten de eisprong op te wekken door een Pregnyl-injectie.
4Advies om te vrijen of inseminatie
Nadat het moment van de eisprong is vastgesteld of door Pregnyl wordt opgewekt, krijgt u het advies om te vrijen met een zaadlozing in de vagina. Soms kan inseminatie noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld als vrijen niet lukt of de kwaliteit van het sperma dit nodig maakt. Zie hiervoor het hoofdstuk intra-uteriene inseminatie (IUI) of donorinseminatie.